علائم کمبود عناصر غذایی در گوجه و خیار در کشت هیدروپونیک
-
نیتروژن:
علایم کمبود: رشد کند و متوقف می شود و تمام گیاه به خصوص برگ های پیرتر بر اثر فقدان کلروفیل زرد می شود (کلروز). برگ های جوانتر، بیشتر سبز باقی می مانند . ساقه ها، دمبرگ ها و سطح پایینی برگ در ذزت و گوجه فرنگی بنفش (ارغوانی) می شود.
علایم بیشبود: گیاهان معمولا به رنگ سبز تیره شده و سطح برگی زیادی ظاهر می شود. توسعه ریشه محدود می شود. در سیب زمینی غده های کوچک تشکیل می شود و گلدهی و تشکیل بذر محدود می شود.
خرید انواع محصولات کودی مخصوص گلخانه و کشت هیدروپونیک(اینجا کلیک کنید)
-
فسفر:
علایم کمبود: گیاه کوتاه باقی می ماند و اغلب به رنگ سبز تیره در می آید. رنگدانه های آنتوسیانین زیاد می شوند. علایم کمبود ابتدا در برگ های مسن ظاهر می شود. بلوغ گیاه اغلب به تاخیر می افتد.
علایم بیشبود: علایم خاصی تاکنون گزارش نشده است. گاهی اوقات کمبود مس و روی در زمان بیشبود فسفر اتفاق می افتد.
-
پتاسیم:
علایم کمبود: علایم ابتدا در برگ های مسن تر ظاهر می شود. برگ های پایینی در گیاهان دولپه ای ابتدا کلروز می شوند اما به سرعت خسارت نکروزه تیره رنگ (بافت مرده) به صورت پراکنده ظاهر می شود. در بسیاری از گیاهان تک لپه ای، ابتدا نوک و لبه های برگ از بین می روند.
علایم بیشبود: معمولا به مقدار زیاد توسط گیاه جذب نمی شود. زیادی پتاسیم در مرکبات سبب ایجاد میوه هایی با پوست ضخیم می شود. مقادیر زیاد پتاسیم می تواند سبب بروز کمبود منیزیم و احتمالا کمبود منگنز، روی و آهن شود.
علائم کمبود عناصر غذایی در گوجه و خیار در کشت هیدروپونیک
-
گوگرد:
علایم کمبود: اغلب گیاهان با آن مواجه نمی شوند. زردی عمومی برگها که معمولا در برگهای جوانتر قابل مشاهده است.
علایم بیشبود: کاهش رشد گیاه و اندازه برگ. علایم برگی غالبا مشاهده نمی شود. گاهی اوقات زردی بین رگبرگی یا سوختگی برگ مشاهده می شود.
-
منیزیم:
علایم کمبود: کلروز بین رگبرگی که ابتدا در برگهای مسن تر ظاهر می شود. کلروز ممکن است در لبه ها یا نوک برگ شروع شود و به سمت بین رگبرگ ها گسترش یابد.
علایم بیشبود: اطلاعات اندکی در مورد علایم مشاهده شده وجود دارد.
-
کلسیم:
علایم کمبود: رشد و نمو جوانه محدود می شود و نوک ریشه ها اغلب می میرد. برگ های جوان و بالایی گیاه قبل از برگ های مسن دچار علائم شده و خمیده و بدشکل می شوند و نواحی یا نقاط نکروزه روی برگ پدیدار می شود.
علایم بیشبود: علایم قابل ملاحظه ای مشاهده نشده است. معمولا به همراه بیشبود کربن می باشد.
-
آهن:
علایم کمبود: بروز کلروز بین رگبرگی که شبیه به کمبود منیزیم است اما در برگ های جوان تر ظاهر می شود.
علایم بیشبود: در شرایط عادی اتفاق نمی افتد. پس از انجام محلولپاشی آهن، به صورت نقاط نکروزه ظاهر می شود.
-
کلر:
علایم کمبود: برگهای پژمرده که سپس کلروز و نکروز می شوند و در انتها به رنگ برنز در می آیند. ریشه ها کوتاه می مانند و در نزدیک نوک ضخیم می شوند.
علایم بیشبود: سوختگی نوک یا لبه برگ ها، برنزی، زرد شدن و ریزش برگ ها صورت می گیرد. کاهش اندازه برگ و کاهش سرعت رشد گیاه رخ می دهد.
-
منگنز:
علایم کمبود: علایم اولیه به صورت کلروز بین رگبرگی روی برگ های جوان یا مسن برحسب گونه گیاه ظاهر می شود. خسارت نکروزه و ریزش برگ ها با گسترش کمبود پدیدار می شود. بهم ریختن دیواره کلروپلاست از علایم آن است.
علایم بیشبود: گاهی اوقات کلروز ظاهر می شود، توزیع ناهمگون کلروفیل و بروز کمبود آهن و کاهش رشد مشاهده می شود.
علائم کمبود عناصر غذایی در گوجه و خیار در کشت هیدروپونیک
-
بر:
علایم کمبود: علایم کمبود برحسب نوع گونه گیاهی متفاوت است. مریستم نوک ساقه و ریشه اغلب از بین می رود. نوک ریشه ها متورم شده و تغییر رنگ می دهند. برگ ها علایم مختلفی مانند ضخیم شدن ، شکنندگی، پیچیدگی، پژمردگی و نقاط کلروز شده را نشان می دهند.
علایم کمبود: کاهش طول میانگره ها و اندازه برگ. لبه برگ خمیده و یا چین و چروک می شود. گاهی اوقات کلروز بین رگبرگی ظاهر می شود.
علایم بیشبود: زیادی روی سبب کمبود آهن در گیاهان می شود.
علایم کمبود: کمبود طبیعی به ندرت اتفاق می افتد. برگ های جوان اغلب تیره شده و می چرخد و یا بد شکل می شوند و به همراه نقاط نکروزه هستند.
علایم بیشبود: کاهش رشد گیاه و به دنبال آن علایم کمبود آهن ظاهر می شود. عدم رشد، کاهش ریشه زایی، ضخیم شدن و تیره شدن غیرطبیعی ریشه چه ها می باشد.
-
مولیبدن:
علایم کمبود: کلروز بین رگبرگی که ابتدا در برگ های مسن تر یا میانی ظاهر می شود و سپس به برگ های جوان تر سرایت می کند (شبیه کمبود نیتروژن). گاهی اوقات پیچیدگی لبه برگ یا فنجانی شدن اتفاق می افتد.
علایم بیشبود: به ندرت مشاهده می شود. برگهای گوجه فرنگی به رنگ زرد طلایی در می آیند.